Frågor och svar

Vi jobbar på flera sätt för att minska vårt klimatavtryck. Att utveckla hållbara förpackningar är en viktig del i det arbetet. När det kommer till Eriks produkter har vi tidigare minskat mängden plast i våra såsburkar och vi har såser i squeezeflaska som är gjord av 100% återvunnen och återvinningsbar plast.

Flaskan är tillverkad av 100% återvunnen PET. Locket och etiketterna är tillverkade av polypropen och är ej återvunnen plast. 
I dagsläget tillverkas ej lock/etiketter i återvunnen polypropen, men vi utforskar aktivt nya möjligheter för att på sikt få hela vår förpackning i återvunnet material. 

Plasten i Eriks squeezeflaskor kommer primärt från programmet ”prevented ocean plastic”. Det innebär att plasten plockas och återvinns från områden där det är hög risk att plasten annars skulle hamna i havet. Återvinningen skapar dessutom nya arbetstillfällen för lokalsamhällena och hindrar plasten från att förorena våra världshav. Om dagens ohållbara plastkonsumtion fortsätter förväntas haven innehålla mer plast än fisk år 2050. Det tycker vi på Kavli är oacceptabelt och därför är det så viktigt att vi ser till att förpackningarna återanvänds. 

Det innebär en minskning av CO2-utsläpp med cirka 40 procent per år* jämfört om vi enbart skulle använda nytillverkad plast i de nya squeezeflaskorna. 

*Källor: 
•    Four Elements Consulting LLC (2018) Life Cycle Assessment comparison of virgin PET vs. recycled PET in HP Ink cartridges. 
•    Maga, D., Hiebel, M., Aryan, V. (2019) A Comparative Life Cycle Assessment of Meat Trays Made of Various Packaging Materials. Sustainability. 
•    Franklin Associates (2020) Cradle-to-resin life cycle analysis of polyethylene terephthalate resin. Final Revised Report. 

Med 100% återvunnen plast kan flaskan få en mörkare färgnyans och påverka flaskans transparens speciellt i partier där plasten är tjockare såsom botten. Kvalitén på såväl sås som förpackning är inte påverkad utan håller alla högt ställda krav.

Den nya återvunna flaskan är tillverkad av 100 % livsmedelssäkert plastmaterial. 
För att återvunnen plast ska få användas i kontakt med livsmedel måste plasten ha återvunnits i en process som är godkänd av EU-kommissionen samt uppfylla befintlig EU-lagstiftning för material i kontakt med livsmedel. Detta säkerställs bl a genom migrationstester där man kontrollerar att inga kemikalier migrerar från flaskan till produkten.

Plast i sig är inte ett dåligt material. Plast gör produkter lätta och praktiska för konsumenterna. Faktumet att plast är ett både lätt och starkt material gör att en mindre mängd material behövs för att skydda och transportera livsmedlet, vilket leder till lägre klimatutsläpp. Det som är viktigt är att vi skapar ett cirkulärt system dvs använder plasten om och om igen och inte låter den bli avfall eller brännas upp. 

För att uppnå ett cirkulärt system behöver produkter innehålla en hög andel återvunnen plast samt att alla vi konsumenter sorterar och återvinner använda plastförpackningar. Då kan plast bli ett riktigt hållbart material!

Plast är ett samlingsnamn på flera hundra olika sorters plaster som består av kemiska föreningar, så kallade polymerer. rPET – som står för ”recycled PET” – är ett slags återvunnen plast som tidigare har använts som förpackningar, såsom PET-flaskor. Plasten sorteras, rengörs och mals ned till flingor och omvandlas därefter så att den kan återanvändas som en ny produkt. Vi använder rPET i våra squeezeflaskor.

•    Kräver mindre energi vid tillverkning. 
•    Minskar klimatavtrycket. Ett kilo materialåtervunnen plast minskar koldioxidutsläppet med två kg. (Källa: FTIab.se)
•    Bidrar till att bygga ut infrastrukturen för materialåtervinning.
•    Minskar beroendet av råolja som vanlig, jungfrulig plast är tillverkad av. Minskar utflödet av plastavfall i världshaven, vilket bidrar till friskare marina ekosystem. 
•    Skapar arbetstillfällen för de lokalsamhällen som återvinner plasten. 

Burken tillverkas av polypropen, dressingflaskan av junfrulig PET och squeezeflaskan av återvunnen PET. 

I dagsläget finns ej återvunnen polypropenplast att tillgå men vi utforskar aktivt nya möjligheter för att på sikt få så stor andel av våra plastförpackningar gjorda av återvunnen plast. Vårt mål är att minst 70% av våra förpackningar på Kavli är av återvunnet material år 2030. 

Vi jobbar aktivt med att minska våra förpackningars miljöpåverkan men vi behöver också din hjälp! För bästa möjliga återvinning följer du dessa tre enkla steg:  

Steg 1
Töm hela flaskan innan du slänger den. Matsvinnet är en ännu större miljöbov än själva förpackningen. 
Tips; Häll i lite matolja eller vatten och skaka. Vips har du extra sås .

Steg 2
Separera lock och flaska

Steg 3
Återvinn i närmsta plaståtervinningsstation.

Det går att värma våra såser på låg effekt i vattenbad på spis. Såsen måste då röras om hela tiden. Vi rekommenderar dock att servera såsen rumstempererad.

  • Bearnaise och Hollandaise serveras rumtempererade, men kan värmas lätt i vattenbad på spisen. OBS! Vid för hög temperatur skär sig såsen.
  • Pepparsås serveras rumstempererad. 
  • Aioli Lime serveras helst rumstempererad men kan även serveras kall. 
  • Remouladsås kan serveras både rumtempererad eller kall.

Nej. Absolut inte.

På grund av att smör innehåller fetter som ger sämre hållbarhet och även är mättade. Smöret är ersatt av rapsolja. Vi kan då laga sås som håller sig färsk länge, med ytterst lite konserveringsmedel, Rapsoljan innehåller dessutom en stor andel omättat fett.

Om du handlar hos ICA, Hemköp, Coop och CityGross så är det lätt för din handlare att ta hem våra såser. I övriga fall får du fråga om i butiken om de kan beställa produkten åt dig.

De finns i tvålitersförpackningar på Martin Olssons Caschar, Svensk Cater, Strandbolagen, Nordic Lunch, Servera och MP Svenska.

O. Kavli AB
Box 30
125 21 Älvsjö

Integritetspolicy
kavli@kavli.se