Receptbild för Oxfilé med klyftpotatis och gemsallad

Ingredienser

4 st à 180 g Oxfilé
salt
peppar
.
Klyftpotatis:
1 kg stora potatisar
2 msk olivolja
1 msk svartpeppar
flingsalt
.
Gemsallad:
4 st Babygemsallad, sköljda och delade på längden
vinäger
olivolja

4 portioner

Gör så här:

 Oxfilé:

Salta och peppra köttet på båda sidor. Hetta upp en grillpanna och stek oxfilébitarna i smör på inte allt för hög värme, ca 3-4 minutera på varje sida. Låt dem sedan vila några minuter på en skärbräda före servering.

Klyftpotatis:

Sätt ugnen på 250° C. Skär potatisen i klyftor och förväll ca 3 minuter i saltat vatten. Låt dem rinna av, lägg sedan potatisen i en bakpapperklädd långpanna. Blanda med olja, svartpeppar och salt. Stek potatisen i ugnen ca 15 minuter. Rör om någon gång under tiden.

Gemsallad:

Värm en stek- eller grillpanna till hög värme. Lägg ner salladen i den helt torra pannan med snittytan nedåt och stek så de får ordentligt färg.  Viktigt att inte sänka värmen på stekpannan!

Snittytan ska bli svart från ”sotningen”. Lägg gemsalladen på ett fat, ringla över olivolja och vinäger på snittytan. Salta och peppra ordentligt.

Servera med Eriks® Bearnaise.