Grillad rotselleri spett

30 minuter
Svårighetsgrad: Enkel
Skriv ut

Ingredienser

4 portioner

Rotselleri på spett:

Rotselleri
1 st
Rapsolja
1 msk
Rödvinsvinäger
1 msk
Honung
1 msk
Japansk soja
1 msk
Salt
2 tsk
Peppar
2 tsk

Grillad rotfruktssallad:

Palsternackor
4 st
Potatisar, kokta
4 st
Rödbetor
4 st
Morötter
4 st
Gul lök
2 st

Pesto:

Pinjenötter
0.5 dl
Solroskärnor
1 dl
Olivolja
2 dl
Dill
1 kruka
Basilika
1 kruka
Vitlök
1 klyfta
Salt
1 tsk
Peppar
1 tsk

Gör så här:

Rotselleri
1. Börja med att skala och svarva sellerin så tunt du kan, har du ingen svarv så funkar det fint att använda en mandolin också. Lägg den i en skål.
2. Häll på rapsolja, rödvinsvinäger, honung samt japansk soja. Salta och peppra efter smak och blanda ihop.
3. Låt marineras någon timme, men gärna över natten. Trä den marinerade sellerin på spett. Grilla på relativt låg värme tills den fått fin färg.

Grillad rotfruktssallad
1. Lägg samtliga rotfrukter och löken direkt i glöden och låt den bakas tills den är helt mjuk, det brukar ta cirka en timme.
2. Under tiden kan du göra peston. Mortla pinjenötter, solrosfrön, dill, basilika, vitlök tillsammans med olivolja till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
3. När rotfrukterna är klara plockar du upp dem ur glöden och skalar av det brända. Dela ner i mindre storlekar och lägg det i en skål tillsammans med din pesto. Blanda ihop och toppa med ytterligare solroskärnor och örter. Servera med Eriks goda Aioli Tryffel.

Dela recept